BURGENLANDBAN ÜLÉSEZETT A MAGYAR IFJÚSÁGI KONFERENCIA

máj 14, 2019 | Aktuális, Beszámolók

BURGENLANDBAN ÜLÉSEZETT A MAGYAR IFJÚSÁGI KONFERENCIA

A felsőőri (Oberwart) Városháza adott otthont a Magyar Ifjúsági Konferencia Egyesület (MIK) legutóbbi 36. rendes ülésének, amely a magyar fiatalok legmagasabb szintű egyeztetési fóruma. A MIK tagságát a magyarországi, a kárpát-medencei és a diaszpórában működő ifjúsági szervezetek és ifjúsággal foglalkozó szervezetek és intézmények alkotják. Célja a fiatalok összefogása, közös platformra, együttműködésre serkentése, illetve érdekeik érvényesítése.

A konferencián a MIK szinte összes régiója képviseltette magát. Jelen voltak a bánság és regáti, burgenlandi, erdélyi, felvidéki, horvátországi, kárpátaljai, magyarországi, és vajdasági régiókat képviselő ifjúsági szervezetek.

A konferencia előestéjén Koncsek Barbara, a Bécsi Magyar Nagykövetség sajtó- és kommunikációs ügyekért felelős munkatársa köszöntötte résztvevőinket. Kiemelte, hogy a Nagykövetség maximálisan a burgenlandi magyarság mellett áll.

Ezt követően az Állandó Bizottság és a Felügyelőbizottság elnökségi ülést tartott, mellyel párhuzamosan a tagszervezetek képviselői kötetlen ismerkedési esten vettek részt.

A konferencia másnapi megnyitóján köszöntötte a résztvevőket Somogyi Attila, a MIK burgenlandi régió, valamint a Burgenlandi Magyar Népfőiskola elnöke; Georg Rosner, Klara Liszt, Alfred Wagner Őrvidék magyar lakta településeinek polgármesterei, Zsótér Iris a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület elnöke, illetve a Magyar Népcsoporttanács elnökhelyettese; valamint Kelemen László, a Magyar Média és Információs Centrum alsóőri vezetője.

Anyaországi részről Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója, valamint Mohay Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának osztályvezetője üdvözölte az egybegyűlteket.

Köszöntőjükben kiemelték az országok közötti együttműködést, a burgenlandi magyarság fontos helyzetét, hiszen több nemzetiségű települések, ahol fontos kulturális ereje van ennek a fajta sokszínűségnek, melyet szeretne a burgenlandi tartományi kormány és a helyi önkormányzatok maximálisan támogatni.

Ezt követően kezdetét vette az egyesületi közgyűlés. Az ülésen többek között egyeztetésre és szavazásra került Veres Márton MIK Elnöki beszámolója, az alapszabály módosítása, a szervezeti és működési szabályzat, valamint az elkövetkező másfél esztendő feladatai, céljai.

Közgyűlésünk 2 ügyben döntött alapszabályának módosítása tekintetében. Az első döntés, hogy a MIK Egyesület közhasznú státuszba kerülése érdekében szükséges jogi formulákat feltünteti a MIK alapszabályában. A második elfogadott módosítás értelmében, a MIK Egyesület alapszabályában nevesíti az elnöki megbízott és a titkár tisztségeket.

A közgyűlésen 2 szervezet pártoló tagsági kérelméről döntöttek a résztvevők, így a Kosztolányi Dezső Céltársulás, valamint a HÖOK a Hallgatókért Alapítvány került felvételre a Magyar Ifjúsági Konferencia Egyesület pártoló tagjai közé.

Ezt követően a régiók képviselőinek beszámolóit hallgattuk meg. Betekintést nyerhettünk a Kárpát-medencében működő ifjúsági és ifjúsággal foglalkozó szervezetek tevékenységeibe, valamint a határainkon túli magyar nemzetiségű kisebbségi nyelvhasználatot, kultúrát és közéletet érintő problémákba.

Ezt követően dr. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára javasolta, hogy a MIK hosszabb távon nevesítsen olyan ügyeket, problémákat, amelyekkel a Magyar Kormánnyal tudna együttműködni. Példaként említette a Digitális Jólét Programot, amelyben kiemelt területként szerepel a digitális védelem. Az ifjúságot, az ifjúság mindennapjait ez rendkívüli mértékben meghatározza, figyelemmel kell lennünk az internet adta lehetőségek árnyoldalára is, amely a következő évtizedekben, évszázadokban egészen biztosan meghatározó kérdése lesz az ifjúság ügyének.

A közös egyeztetés végén a konferencia zárónyilatkozatot fogadott el, melyben a fiatalok megfogalmazták a Kárpát-medence magyarságát érintő aktualitásokat. (A nyilatkozat letölthető itt: https://bit.ly/2HoAMHq)

A közgyűlést követően, megismerhettük Őrvidék magyar lakta településeit, valamint részt vehettünk a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület Alsóőri Otthonban tartott rendezvényén.

Az est folyamán Hans Peter Doskozil, Burgenland Tartomány elnökének köszöntőjét Christian Drobits, parlamenti képviselő, Felsőőr kerület Oktatási Bizottságának elnöke tolmácsolta.

Ezt követően pedig megtekinthettük a hagyományőrző Őri Banda citerazenekar és népdalkör előadását.

A MIK következő ülését Budapesten tartja.

Szerző: Veres Márton