ÉLETNEHÉZSÉG

júl 4, 2017 | Blog

ÉLETNEHÉZSÉG

Az élet nehéz. Lehet, hogy gyönyörű és csodálatos, de nehéz. A legtöbben úgy viselik el, hogy nem gondolkodnak rajta sokat. (Matt Haig)

Az élet nehéz. Az egyik legfontosabb gondolat. Viszont a nehéz viszonylagos. Mihez képest nehéz? Vannak, akik sosem fogalmazták még meg ezt sem: ez nehéz. Élni nehéz. De érezzük, mindannyian érezzük. Mások abban a csapdában vesztegelnek, hogy azt mondják: túl nehéz. És a végső zsákutca, amiben eltölthető egy eredménytelen élet: az életem nehezebb, mint mások élete. Az összehasonlítás rövidzárlat. Életnehézségek. Beszélj, mondd el, mondd ki. Az, amit nehéznek érzel, neked valóban nehéz, és ez még akkor is így van, ha másoknak könnyű. Érezheted nehéznek. És amit könnyűnek érzel, azt valaki más érezheti nehéznek. Míg az élet nehézségével vagyunk elfoglalva, nem jut időnk meglátni, hogy milyen gyönyörű és csodálatos, még ha egyszerre nehéz is. Ne gondolkodd túl a dolgot, de gondold át becsületesen. Ami most nehéz, az holnap már nem lesz nehéz, ahogyan ami most könnyű, tegnap még nehéz volt. Edzésterv. Fegyencedzés az élet. Saját életünk hordozásában edződünk. Egészen addig, míg másokra terhelem rá magam részben, vagy teljesen, nem edzem magam abban, hogy megerősödve képes legyek elhordozni önmagam. Néha önmagam terhére vagyok. De nem tolom el magam. Elfogadom, hogy most nehéz velem. Nehéz az életemmel. Ahogyan elfogadom, amikor könnyű. Könnyebb lesz, ha elfogadom, hogy amikor nehéz az életem, épp olyan normális, mint amikor könnyű. 

De nehéz az élet terhe, roskadozva hordjuk azt. De miközben hordjuk, izmaink megerősödnek, és egyszerre könnyűvé válik, ami tegnap még nehéz volt.

Szerző: Szikszai Szabolcs