ÉLETTÉRKÉP

márc 13, 2019 | Blog

ÉLETTÉRKÉP

„A térkép így szól hozzád: »Olvass elmélyülten, kövess elszántan, ne kételkedj bennem… Én vagyok a világ a tenyeredben.«” (Beryl Markham)

Mindannyiunknak van egy térképe az élethez. Ezt a térképet elsőként a szüleink rajzolták nekünk az élethez, majd a számunkra a felnövekedésünkig meghatározó személyek. Majd későbbi életünkben mi magunk, többnyire a már meglévő alapra építve is bővítettük ezt a térképet az élethez. Vannak, akiknek a térképe nagyon precízen kidolgozott, és nagyon reálisan van megrajzolva, és ők azok, akik összességében elég jól elboldogulnak az életben. Néha felfedezik, hogy valamit tévesen ábrázol a térképük, azon változtatnak, ha szükséges, de alapvetően a térképük teljesen jól betölti a szerepét: elboldogulni az életben. A térkép ilyesmiket tartalmaz: merre menj és merre ne, hol laknak barátok és hol ellenségek, mi az ellenséges terület, hol van pihenőhely, milyen kincseket hol találunk, mit hol szerezhetünk meg, és melyek azok a helyek, amelyeket jobb, ha elkerülünk. Ezt a térképet a tapasztalataink alapján időről időre újrarajzoljuk. Viszont sokan vannak – én is ide tartoztam – akiknek teljesen tévesen volt megrajzolva ez a térkép, amivel nekivágott az életnek, és a felnőtt életem kezdetén kellett nekiállnom megrajzolni a sajátomat. Az én térképemen rosszul volt jelölve, hogy ki a barát és ki az ellenség, merre van a jó út, és merre a téves, hol találok kincseket, és merre van a helyes irány. Hol kik laknak. Amikor a térképünk tévútra visz. Neked is van egy ilyen térképed. Talán azért jutsz mindig ugyanabba a zsákutcába, mert ez a térkép úgy tünteti fel a zsákutcát, hogy az a jó irány. De a térképpel van baj, nem a tapasztalataiddal. Újrarajzolhatod ezt a térképet, ha ismételten ellentmond a tapasztalataidnak, amit a térkép ábrázol. Változtathatsz rajta.

Gondold át, melyek azok az irányok, amelyek mindig ugyanolyan tévedésekhez vezettek, amelyek zsákutcába vittek. Lehetséges, hogy rosszul van megrajzolva a térképed. Megteheted, hogy újrarajzolod. Szabad!

design: Farczádi Ali

Szerző: Szikszai Szabolcs