Európai YMCA 50 éves születésnapja és közgyűlés Berlinben

júl 13, 2023 | Aktuális, Beszámolók, Blog, Külföldi Programok

Európai YMCA 50 éves születésnapja és közgyűlés Berlinben

Különleges érzés, hogy a YMCA  Világszövetség egy olyan szervezet, amely a világ 120 országában működik, megközelítőleg 64 millió taggal és az, hogy ennek a mozgalomnak az IKE is tagja lehet. Bár az IKE már 102 éves, az Európai YMCA idén ünnepli alapításának 50. évfordulóját, és ennek köszönhetően meghívást kaptunk a berlini #Y2GETHER eseményre, amelynek keretén belül az Európai YMCA éves közgyűlése is megszervezésre került.

Az öt napos esemény során a fókusz a Vision 2030-ra irányult, amely a fenntartható bolygó (sustainable planet), a közösségi jólét (community wellbeing), az igazságos világ (just world) és a jelentőségteljes munka (meaningful work) pilléreire épül. A YMCA tagszervezeteinek célja kell legyen ezen pilléreknek a megvalósítása, figyelembevétele 2030-ig. Az eseménynek több mint 400 résztvevője volt, akik különböző európai országokból érkeztek, emellett jelen voltak a YMCA Világszövetség képviseletében a világ minden tájáról érkező résztvevők is. A jelenlévők között voltak vezetők, lelkészek, önkéntesek, fiatalok és olyan emberek, akik elkötelezettek a YMCA missziója iránt. Az eseményt a fenntartható bolygó témaköre nyitotta meg. Az előadások és a panelbeszélgetések során számos fontos kérdést érintettünk, beleértve az éghajlatváltozást, a fenntartható energiaforrásokat és az ökológiai fenntarthatóságot. Azt hangsúlyoztuk, hogy mindannyiunknak felelőssége van a Földünk megóvása és az ökológiai lábnyomunk csökkentése iránt, és a YMCA elkötelezett a zöld és fenntartható jövő megteremtése mellett.

A közösségi jólét a második pillérként került előtérbe. Az IKE számára ez a pillér mindig is fontos szerepet kapott, kiegészülve az egyéni jóléttel, amihez szorosan kapcsolódik az önismeret és az Istenismeret.

Az igazságos világ volt a harmadik pillér, amelyet alaposan megvitattunk. Az eseményen a résztvevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy megismerjék a különböző európai országokban fennálló kihívásokat és azokat az intézkedéseket, amelyeket a YMCA az igazságosság elérése érdekében tett. Kiemeltük az emberi jogok védelmét, a megkülönböztetés elleni harcot és az integrációt elősegítő programokat.

Végül, de nem utolsó sorban a jelentőségteljes munka volt a negyedik pillér, amelyet hangsúlyoztunk az esemény során. A munkavállalás méltóságát, a tisztességes munkakörülményeket és a fiatalok munkaerő-piaci részvételét emeltük ki.

Az esemény során sok értékes tapasztalatot szereztünk, kapcsolatokat építettünk és inspirációt merítettünk a jövőre nézve. Az 50 éves születésnap és közgyűlés emlékezetes pillanat volt az Európai YMCA számára, köszönetet szeretnék mondani mindazoknak, akik hozzájárultak a sikeres szervezéshez és ahhoz, hogy az IKE részt vehessen a rendezvényen.

Szerző: Apetroae Lucas-Matteo