Közösségi játékok udvara

aug 17, 2021 | Beszámolók

Közösségi játékok udvara

A 2020 tavaszán életbe léptetett járványügyi korlátozások a fiatalok, elsősorban a gyermekek és kiskamaszok életére kifejezetten negatívan hatottak: amúgy is törékeny szociális kapcsolataik meggyengültek, hiszen az iskola – ami a külvilághoz való kapcsolódásuk elsődleges pontja – erősen korlátozta a személyes érintkezést. Amint az egészségügyi helyzet lehetővé tette, a Kende Hanna Gyermek és Serdülő Pszichodrámai Egyesület tagjai és a kolozsvári iskolapszichológusok helyi civil szervezetek és egyesületek közreműködésével egy olyan program szervezését kezdeményezték, amely kimozdítja a fiatalokat az online térből, és új, személyes kapcsolatok kialakítására, és a meglévők erősítésére ösztönzi őket. A programsorozat a Nyitott kapuk Kolozsváron néven vált ismertté, és ehhez kapcsolódott az IKE néhány lelkes önkétes segítségével, lefedve a közösségi játékok udvarának programját különböző tevékenységekkel.

A közösségi játékok udvarán önkénteseink augusztus 16-ig több héten át várták napi programmal a fiatalokat a Báthory István Elméleti Líceum Farkas utcai épületében. Célunk az volt, hogy az iskolás korú gyerekeket, fiatalokat kizökkentsük az online terekből, és szabadtéri foglalkozásokra hívjuk őket, ahol közösségi élményben lehet részük például társasjátékozással, közösségi foglalkozásokkal, sporttevékenységekkel, ismerkedős és csapatjátékokkal.

A foglalkozások létszáma változó volt, naponta átlagosan 15 gyerek látogatta a programokat, és sok fiatal naponta visszatért a közösségi játékok udvarára. Az IKE-s önkéntesek változatos tevékenységekkel várták a résztvevőket: Activity-t vagy Dixit-et játszottak, de volt Twisterezés és sakkozás is az egyéb közösségi játékok mellett.

A programsorozat kiértékelőjén megállapítottuk, hogy elértük kitűzött célunkat, hiszen sikerült a fiatalokat kimozdítani a számítógép elől, segítettünk új társas kapcsolataik kialakításában, mindezt szabadtéren.

Köszönjük a támogatást a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek és a Communitas Alapítványnak!

Szerző: Buksa Emese