LONDONBAN JÁRTUNK, AVAGY YMCA175

aug 20, 2019 | Aktuális, Beszámolók

LONDONBAN JÁRTUNK, AVAGY YMCA175

2019. augusztus 3., hajnali 3:30. Ekkor indultunk a repülőtérre Emesével. Ott aztán találkoztunk Timcsivel és Júliával. Készült egy közös kép, kicsit nyúzott, fáradt még az arcunk rajta. Át is aludtuk a repülőutat a lutoni reptérig. Vártuk, hogy teljes legyen a csapat, mivel Janka a budapesti géppel jött. Jankánál talán csak a reggelit vártuk jobban. Megérte várni rá: igazi angol reggeli egy csendes londoni utcában, mosolygós kiszolgálással.

Mivel egy nappal korábban érkeztünk meg Londonba, volt időnk sétálni a Temze partján, megnézni a Tower és a London Bridget. Turistáskodtunk. Hosszú idő óta először voltunk „csak” résztvevői egy IKE-s rendezvénynek. Másnap kipihenten érkeztünk az ExCel Londonhoz, ahol jóleső érzéssel, nagy mosollyal vonultunk be a YMCA175 felirat alatt az épületbe. Több mint 100 ország 3000-nél is több képviselője között néztük, ahogy felsorakoznak a zászlók, ahogy egyesével felsorolták a szervezeteket, amelyek képviseltették magukat a YMCA 175. születésnapján. Örültünk, amikor a kepernyőn megjelent az IKE Transylvania felirat. Büszkék voltunk arra, hogy mi is részesei lehettünk ennek. Ennek a nagy egésznek, ahol sokféle nyelven beszéltek körülöttünk, különböző ifjúsági munkával foglalkozó fiatalok ujjongtak, amikor meglátták a saját szervezetük nevét, és akik egyszerre kiáltották: Happy birthday YMCA!

A program olyan sűrű és sokszínű volt, hogy nehéz lenne röviden összefoglalni. Néha visszamentünk az 1800-as évek közepéig, ahol magával Sir George Williamssel találkozhattunk. Máskor olyan jelenkori problémákról beszéltünk, mint a fenntarthatóság kérdése, és képzeljétek, még a jövőből is kaptunk üzenetet. Az áhitatok, előadások és a workshopok négy téma köré épültek: egészség és jóllét (Health and Wellbeing), polgári elkötelezettség (Civic Engagement), környezet (Environment), valamint gazdasági fejlődés és foglalkoztatás (Economic Empowerment and Employment). Mi leginkább a környezet, valamint az egészség és jóllét témakörébe tartozó programokat választottuk. Az előadók, a szervezők, a résztvevők mind nagyon őszintén és nyíltan beszéltek a különböző problémákról és ötleteket adtak a megoldásra is. Volt köztük zenész, festő, cégvezető, önkéntes, táborszervező és még sok-sok más fiatal. Jelen volt sok ország YMCA vezetősége, az Egyesült Nemzetek Szervezete (United Nations) és a World YMCA képviselői is. Felemelő érzés volt ennek a mozgalomnak a része lenni, látni, hogy mennyi olyan fiatal van, aki pozitív változást hoz a világba nap mint nap. Inspiráló volt olyan fiatalokat látni, akik a nehéz helyzetekben meglátták a lehetőséget, változtak és változtattak. Biztosan a többiek nevében is mondhatom, hogy igazi feltöltődés volt ez a három nap.

Számomra a legfontosabb üzenet, amit magammal hoztam az, hogy mekkora erő van ebben az összefogásban, ebben a 45 milliós (!) közösségben.

Köszönjük YMCA175!

Szerző: Mező Anita