Megtartó lelkesedés

ápr 26, 2021 | Beszámolók, Blog

Megtartó lelkesedés

„A járványügyi helyzetre való tekintettel a következő rendezvényünk sajnálatos módon online kerül megrendezésre.” A hírhedt mondat, melytől lassan rettegünk, de már nem ér váratlanul. Idén a Vezetőképző is online keretek közé szorult. Valamennyien sejtettük, hogy ez lesz, de azért még élt bennünk a gyermeki remény, hogy talán maszkokkal, védőruhában, másfél méterre egymástól, de találkozhatunk. Kedveszegetten vettük tudomásul a tényt, hogy a személyes találkozásig várni kell, viszont minden morzsa, megmaradt lelkesedésünket összeszedve vágtunk bele a digitális találkozásba. Ha csupán egy ZOOM kockában is, de jó volt újra látni régi ismerősöket, és megismerni új embereket.

Péntek este egy bemutatkozó körrel indult a képzés, majd pár perc közös elcsendesedés után betekintést nyerhettünk az IKE háttérmunkálataiba, megtudtuk, hogyan alapította néhány fiatal a YMCA-t, s hogyan nőtte ki magát egy 120 országot átölelő, majdhogynem 50 millió tagot magába foglaló szervezetté, melyben mindenki otthonra és szerető közösségre találhat. Megtudtuk, hogy a három alappillér, a test-lélek-szellem mellett van egy negyedik is, ami nem hiányozhat: a keresztyén szolgálat, és beszéltünk arról is, hogy minden rendezvény ezekre a pillérekre épül, s hogy ezeket az önkéntesek tartják össze.

Szombat reggel Tussay Szilárd pénzügyi gyorstalpalót tartott nekünk, megtanultuk, mennyire hasznos Pareto-elv, hogy a nap 24 óráját ésszerűen osszuk be, és azt is, hogy nem kell félni a táblázatoktól. Ezt követően Mező Anita térképet adott a kezünkbe a pályázatírás útvesztőjéhez, rövidítésekkel, cselekkel, időnyerési taktikákkal, és megtudtuk, mennyire végzetes lehet egy határidő túllépése. Ezt követően ismét Tussay Szilárd előadását hallgathattuk, melyben szó esett a különböző funkciókat betöltő emberek helyes megszólításáról, az adekvált öltözködésről, megjelenésről, valamint az elvégzendő feladatok hatékony rangsorolásáról.

Rövid ebédszünet után Mihály Dávid mutatta be, hogyan lehet egyszerűen bejegyzéseket gyártani a közösségi média platformjaira, ehhez pedig hasznos forrásokkal látott el bennünket, majd egy praktikai feladatot is kaptunk. Ezt követte Buksa Emese előadása, mely során megtanultuk, hogyan redaktáljunk e-mailt címzettől függően, hogyan néz ki egy helyesen összeállított kérvény, és hogyan írjunk célravezető jegyzetkönyvet. A nap utolsó bemutatóját Apetroae Lucas tartotta a prezentációkészítés részleteiről, melyben elárulta, mi a különbség a Prezi és a PowerPoint között, miért tekinti az utóbbit professzionálisabbnak, és hogyan kell kinéznie egy ízléses, jól kidolgozott bemutatónak, ehhez hasznos anyagforrásokat kaptunk, és az előadás végén csoportos feladatokat is végeztünk.

A napot, s egyben a közös hétvégét is egy kiértékelővel zártuk, mely során mindenki névtelenül leírta, mi az a három dolog, amit biztosan magával visz a találkozóról, és a válaszok sokszínűsége azt sugallta, hogy az előadók információátadása sikeres volt, a résztvevők rengeteg, változatos, újonnan szerzet tudással távoznak.

Zavaróan megszokott volt az online tér, hiányzott a közös reggeli, túl kényelmes volt egy gombnyomással kilépni a beszélgetésből, mintha ott sem lettünk volna, viszont  jó volt tudni azt, hogy valahol a vonal másik végén valaki osztozik ebben az érzésben, s ha csak távolról is, de együtt lehettünk az online térben.

Szerző: Tamás-Balha Bernadett