MÚLTTALANÍTÁS

márc 13, 2019 | Blog

MÚLTTALANÍTÁS

„Az igazság az, hogy a múlt nem jósolja meg a jövőt, de mi úgy csinálunk, mintha, és ezzel a jövőt olyanná csináljuk, mint a múlt volt. A lehetőség az, hogy valakinek a segítségével, aki már erre rájött, újra lehet kezdeni az életet.” (Feldmár András)

Semmit sem szeretnénk kevésbé, mint azt, hogy folyamatosan megismételjük a múltunkat. Hogy ugyanazokat a köröket fussuk, ugyanazokat a hibákat kövessük el, és ugyanazokba a zsákutcákba keveredjünk. És miközben megpróbáljuk elkerülni a múltban elkövetett hibáinkat, így követjük el őket újra. Mert nem a jelenben vagyunk. A múltban azért követtem el azt a hibát, mert nem láttam, mit miért teszek. Amikor a figyelmem a múltamra irányul, olyan, mintha most is ugyanabban a helyzetben lennék. Ezért ugyanúgy nem értem meg magamat, mint akkor. A hibákkal úgy áll a helyzet, hogy egészen addig, míg meg nem értem a hibáimat, hogy miért döntöttem úgy, vagy miért cselekedtem úgy, vagy miért voltam olyan, amilyen annyira nem szeretnék lenni most, igazán nem tudok túllépni rajtuk. Ne hibátlan akarj lenni, csak engedd magad mássá válni. Engedd magad felnőni, fejlődni, szeretni, és főként engedd magad hibázni. Ha túlságosan el vagyok foglalva a múltban elkövetett hibáimmal, valójában a jelen hibáitól is félek. És félek hibázni. A hibázástól való félelem abból fakad, hogy félek, hogy kiderül, hogy nem vagyok tökéletes. Nem vagy tökéletes. Legalábbis úgy nem, ahogyan elvárod saját magadtól. Van egy jó módszer a leszokásra. Engedd nem-tökéletesnek lenni az embereket. Szeresd őket épp úgy, ahogyan vannak. Vagy engedd nem-tökéletesnek lenni magad, és küldd el az embereket a francba. A lényeg, hogy cselekedj másként. Lépj ki a tökéletesség kényszerének mókuskerekéből. Nem kell tökéletesnek lenned. A múltban sem kellett. Miért zavar, hogy hibáztál? Hibátlannak kellene lennie az életednek? Ki dönti el, hogy mi hiba és mi nem? Te ítélkezel önmagad felett. Engedd, hogy az légy, aki lenni tudsz.

Nem lehetsz más, mint aki vagy, és amikor ezt elfogadod, még olyanná is válhatsz, amire álmaidban sem gondoltál. Más vagy, mint aminek megálmodtad magad, de ez nem baj. Ember vagy. Élsz. Ez a lényeg.

design: Farczádi Ali

Szerző: Szikszai Szabolcs