NEMHIBA

nov 10, 2018 | Blog

NEMHIBA

A hibák és a csavarok azok, amik a világot egyedivé és csodálatossá teszik. Hibák nélkül nem lenne mélysége, tartalmatlanná válna.” (A. M. Jenkins)

A hibakereső magatartás egy hibás életszemlélethez vezet. Amikor a hibákat keresem a világban, az a feltételezés él bennem, hogy a világnak hibátlannak kellene lennie. De a világ nem hibátlan, és az időmet vesztegetem és az életem, ha folyamatosan azt próbálom bebizonyítani, hogy ez így van. Igazad van, a világ nem hibátlan. Nem hibátlan emberekből áll. A helyzet az, hogy ha problémáim vannak a világ hibáival, akkor a saját hibáimmal is problémáim vannak. A legnehezebb ide eljutni, ezért általában másokat hibáztatunk, és általában mások is hibáztatnak minket. Ez egy ördögi kör. De a hibáztatás nem visz előre. Sőt, egyre jobban belesodródom abba az elképzelésembe, hogy a világnak hibátlannak kellene lennie. De nem kell, mert nem lehet az. Nem kell hibátlannak lenned, mert nem lehetsz az. A történet itt vesz érdekes fordulatot, mert ekkor kezdek el határokat szabni a hibáztatásnak. Mert sosem csak én teszem ezt, velem is teszik. Amikor határt szabok a hibáztatásomnak, egyben annak is határt szabok, hogy mások engem hibáztassanak. A hibáztatás mögött az az elvárás húzódik, hogy nekem hibátlannak kellene lennem. Amikor nem várom már el, hogy hibátlanok legyenek az emberek, azt sem fogadom el, hogy ha tőlem valaki hibátlanságot vár. Nem kell hibátlannak lenned. Gyakran megtörténik, hogy amit hibámként vágtak sokan a fejemhez, az valójában egy erősséget rejt, csak eddig rosszul használtam, vagy nem volt lehetőségem kifejleszteni. Ne hibáztasd magad. Nem kell tökéletesnek lenned, és hibátlannak. És ezt a nagyvonalúságot megteheted az emberekkel te is. Meghúzhatod a határaidat, és mondhatod: ezt ne tedd velem. Nem vagy hiba!

Mi az, ami miatt sokan vagy sokszor bántottak? Ami miatt hibáztattak? Lehetséges, hogy ebben, amit hibaként értelmeztek mások, és te is, valami fontos képesség rejtőzik? Nem egy hiba vagy.

Design: Farczádi Ali

Szerző: Szikszai Szabolcs