ORSZÁGOS BIBLIAISMERETI VETÉLKEDŐ 2018

nov 19, 2018 | Aktuális, Beszámolók

ORSZÁGOS BIBLIAISMERETI VETÉLKEDŐ 2018

Miért kell fiataloknak bibliaismereti versenyre járniuk, keresztyén közösségekbe tartozniuk? Úgy gondolom, ezen az alkalmon mindannyian választ kaptunk erre a kérdésre. Ahogy eddig évről-évre megrendezésre került az Országos Bibliaismereti Vetélkedő, úgy idén sem volt ez másképp. A csapatok, miután egyházmegyéikben már bizonyítottak bibliaismereti tudásukról, Kolozsvárra látogattak, hogy ismét megtehessék ezt.

Kincses városunkban már időben elkezdtük a készülődést, hogy a verseny napjára minden készen legyen. November 10-én egy igen hideg, ködös napra ébredtünk, ennek ellenére örvendtünk annak, hogy a versenyzők piros pozsgás arcait mosoly derítette érkezésükkor. Az előző évektől eltérően most az Erdélyi Református Múzeum tetőtéri termében fogadtuk a versenyzőket. A megérkező csapatok sorban átvehették kitűzőiket, majd jóízűen reggelizhettek a hosszú út után. Tussay Szilárd ifjúsági referens köszöntése után rövid áhitat következett. Fő mondanivalója az volt, hogy Józsuéhoz hasonlóan nekünk is bátran bizonyságot kell tennünk Istenről, és ezáltal a többi embert Őhozzá vezetnünk. Ezt követően mindenki bemutatkozott, majd programismertetés után lassan el is indultak a versenyzők a feladatok megkereséséhez, megoldásához. Térkép segítségével tudták mindezt megtenni, hisz a tavalyi évhez hasonlóan idén is különböző állomásokhoz voltak leosztva a feladatok. Két csapat indult el az első megállóhoz, majd tíz percnyi eltérésekkel a többi csapat is sorra került. Bár az első megállóhoz még nem kellett a térképet használniuk, hiszen a Teológia dísztermében volt, bibliaismeretükre viszont annál inkább szükségük volt. A következő megállók: a Koffer, a Farkas utcai templom, a Református Kollégium és végül az IKE iroda, amely a legtávolabbi pont volt. Mindegyik helyszínnél várta őket két-két személy, akik útbaigazították, tanácsot adtak a feladatok megoldásához.

Míg a csapatok versenyeztek és közben Kolozsvárral ismerkedtek, a kísérő lelkészekről sem feledkeztünk meg. Somfalvi Edit professzornőt kértük fel egy kerekasztal-beszélgetésre, amelybe teológusok is bekapcsolódtak. Itt főként a lelkészi hivatásról és a gyülekezeti életről volt szó, így mindenki megoszthatta tapasztalatait, a felmerülő problémákat.

A versenyzők visszaérkezése után a Laudate együttest köszönthettük körünkben. Ezzel párhuzamosan a szervezők a feladatokat javították. Néhány csapat szinte tökéletesen teljesített a feladatok nehézsége ellenére is. Összességében pedig mindegyik csapat a feladatok 70%-át helyesen oldotta meg. Tehát elmondható, hogy szoros volt a mezőny. Az első három csapat pedig: Kertész Anna és Bersán Bernadett-Andrea (Kézdi-Orbai Egyházmegye, Kovászna – Vajnafalva, 1. helyezett), Varga Krisztina és Kis Noémi (Küküllői Egyházmegye, Gyulakuta, 2. helyezett), Lázár Zsanetta és Máthé Barbara (Kézdi-Orbai Egyházmegye, Kézdivásárhelyi Református Kollégium, 3. helyezett). Az idei évtől kezdődően az IKE és a BBTE Református Tanárképző Kar között létrejött partnerség következtében az első három helyezést elért fiatalok felvételit nyernek a BBTE Református Tanárképző Karra. 

Eredményhirdetés után Lukács Olga, a Református Tanárképző kar dékánja köszöntötte a jelenlévőket és bemutatta a vallástanári szakot. Majd, hogy ne térjenek haza üres hassal versenyzőink, pizzát kaptak útravalóul. Emellett reméljük hogy, egy élménydús nappal és nem csak dobogós nyereményekkel, hanem lelki tápálálékokkal is gazdagodtak.

Szerző: Földvári Deborah