ÖTÖDIK ALKALOMMAL TALÁLKOZTAK AZ EGYHÁZMEGYEI IFJÚSÁGI ELŐADÓK

nov 19, 2019 | Aktuális

ÖTÖDIK ALKALOMMAL TALÁLKOZTAK AZ EGYHÁZMEGYEI IFJÚSÁGI ELŐADÓK

Az öt éve elindított új ifjúsági struktúra és misszió az Erdélyi Református Egyházkerületben azt is jelentette, hogy egy új találkozási fórumot kell létrehozni, amely végig tárgyalja a tizenöt egyházmegyei tevékenységet, és irányítja az egyházkerület ifjúsági vízióját. Így jött létre az egyházmegyei ifjúsági előadók találkozója.

Az első találkozás után az IKE gyorsan felismerte azt a lehetőséget, hogy az egyházmegyei ifjúsági előadók találkozójának a fóruma nem elegendő a megyei tevékenységek lefedésére, ezért három alkalommal hirdetett meg párhuzamosan a találkozóval Inspiráció néven akkreditált lelkésztovábbképzőt. Az Inspirációt az első találkozó szülöttjeként is tekinthetjük, hiszen az alapokat ott sikerült lefektetni, majd teltházas képzéseket vezetni három éven keresztül.

Az Inspiráció továbbképző mellett évente, novemberben találkoztak az ifjúsági előadók, és kiértékelték az elmúlt évet, valamint közösen tervezték a következő évet és éveket. Az első alkalom során három éves stratégiát fogadtak el, amelyet két évvel ezelőtt továbbgondolva alakítottak. A jelenleg érvényben lévő stratégia 2022-ig tart, és 2021/2022-es alkalmon lesz alakítva. A gyakori találkozások – hiszen most már közösen veszünk részt évente kétszer a Kárpát-medencei Ifjúsági Egyeztető Fórumon (GEKIB), valamint az Egyházkerületi IKE Közgyűlésén is jelen van a csapat – segítik a közös tervezést és az egységben az erő jelszót.

Az idei alkalomnak a Csíki-medencében elhelyezkedő Csaracsót szemeltük ki, ahol három napig, kicsit távolabb az otthoni megszokott tevékenységtől, kimondottan az ifjúsági misszióval tudtunk foglalkozni. Az alkalmat, amelyre november 11–13. között kerül sor, Ruszka Sándor egyházkerületi ifjúsági előadó, IKE elnök áhitata nyitotta meg, majd ezt követve mindenki beszámolt a saját egyházmegyéjében történtekről. Kedden délelőtt az ifjúsági munka stratégiáján dolgozott a csapat, illetve az ifjúsági jelentés közösen kialakított, egységesített formáján, amely mindenki munkáját segíteni fogja a jövőben. Az ebéd előtti részben Jakab István IKE alelnök segítségével az online felületeken való megjelenésről, plakátkészítésről, valamint a szociális média használati lehetőségeiről hallhattunk és láthattunk interaktív előadást. Délután közösen kirándult a csapat az ezeréves határhoz, majd az est további részében a következő két év programjait beszéltük át közösen, valamint a Tussay Szilárd, ifjúsági referens által felvázolt ütemtervet véglegesítették a jelenlévők. 2021-ben ünnepli alapításának 100-ik évét az Erdélyi IKE, viszont a kerek évfordulóról nem egynapos ünnepséggel szeretnénk megemlékezni, hiszen 1921-ben is egy folyamat volt az IKE létrehozása. Folyamatban gondolkozunk mi is, ami azt jelenti, hogy a 2020-as, Nagyenyeden tartott 5. Válts irányt! IKE Fesztivál (ahova körülbelül 3000 fiatalt várunk) indítja a száz éves ünneplést, ahol az új IKE énekes füzetet is bemutatjuk. Kiemelt alkalom lesz a 20. Várom az Urat Adventi Keresztyén Zenefesztivál, amelynek központi alkalma Kolozsváron zárja az adventi időszakot. 2021. február végén ünnepi közgyűlést tartunk, amelyet a már megszokott Önkéntes Gálával kötünk össze. 2020-ban és 2021-ben is megtartjuk az oktatás jellegű programjainkat, munkatársképző tanfolyamokat is. A 100 éves folyamat része a kolozsvári új ifjúsági központ és a zetelaki gátnál épülő táborozóhely is. A találkozót szerdán közös reggelivel zártuk, majd mindenki hazautazott és otthon folytatja tevékenységét.

Szerző: Tussay Szilárd