SZÜKSÉGSZERŰSÉG

márc 13, 2019 | Blog

SZÜKSÉGSZERŰSÉG

„A jelentős lépések szükségszerűségére többféle módon figyelmeztet az élet, míg végre megértjük őket, és elszánjuk magunkat a cselekvésre.” (Jorge Bucay)

Vannak lépések az életben, amiket meg kell tennünk ahhoz, hogy meglássuk, mi van a lépések után. Sok életprobléma abból fakad, hogy a szükséges lépések megtétele nélkül szeretnénk megkapni a lépések után következő dolgokat. Megvenni egy vonatjegyet. Felülni a vonatra. Utazni és megérkezni. Megnézni, találkozni, beszélgetni. Megtenni a szükséges lépéseket. Nem kell nagyon nagy lépésekre gondolni. A nagy lépések ugyanolyan kis lépések, mint bármely más lépés az életünkben, attól lesznek számunkra naggyá, hogy olyan irányba tesszük őket, amelybe még soha nem léptünk. Olyan irányba, amiről azt hittük, tilos, mert erre tanítottak. Vagy olyan irányba, amiről azt mondták, arra nincsen út. Amikor megteszünk egy lépést, amitől félünk, vagy amiben nem hiszünk, valami fontos dolog történik. A saját tapasztalataink megkérdőjelezik a gondolkodásmódunkat. Ezek a lépések megváltoztatnak. Olyan élmények érnek, amelyek ellent mondanak az eddigi tapasztalataimnak. Nem hittem benne, de megléptem, és működött, és mert működött, elkezdek benne hinni. Van úgy, hogy a hitetlenségünk ellenében kell cselekednünk ahhoz, hogy végre elkezdjünk hinni. Megelőlegezett hit. A hit valami nagyon reális, életszerű dolog. Minden vállalkozáshoz, kezdeményezéshez, próbálkozáshoz szükség van hitre. Legalább annyi hitre, ami elindít, és amikor elindultam, elkezdem megtapasztalni a következményeket, és ez elkezdi megerősíteni a hitem. A hit cselekvés nélkül eredménytelen és hasztalan hit. A hit a cselekvéshez kell. És a cselekvésekben erősödik a hitem. A magamba vetett hittel is így van. Meg tudod csinálni. Lehetetlen bármiben is hinni, ha magamban nem hiszek. A hit a cselekvéshez kell. A cselekvésben alakítja át az életem.

Talán azt teszed, mint amit én is sok évig, és sok más ember is, hogy miközben hiszel Istenben, magadban nem hiszel, sem az emberekben, sem abban, hogy a dolgok megváltozhatnak. Hogy sikeres lehetsz és boldog. Kezdj el végre abban hinni, ami előrevisz, és engedd el a hitet, ami földhöz kötöz.

design: Farczádi Ali

Szerző: Szikszai Szabolcs