TEREMTŐSET

márc 13, 2019 | Blog

TEREMTŐSET

„Az élet parancsa nem az, hogy birtokolni kell, hiszen nem kell semmi. Az ember ott kezdődik, hogy teremt valamit, ami addig nem volt. Valakinek lenni a semmiből, szerelmesnek, harcosnak, ellenállónak, anyának.” (Balogh Boglárka)

Az alkotás legjobb ellenszere a birtoklás. Az alkotáshoz szabad kéz kell. Szabad szem kell. Szabad szív kell. Szabad fül kell. És persze, szabad fej. Amikor birtoklok, leköt, amit birtoklok. Nincs idő, mert minden percben a birtoklás birtokol engem. Az alkotáshoz szabadság kell, és a birtoklás nem enged szabadon. Furcsán hangzik, de amit birtoklok, birtokol. Mert amit birtoklok, elveszíthetem, és félek attól, hogy elveszítem. Engedd el, amit birtokolsz. Ami valóban a tiéd, akkor is a tiéd marad, ha nem birtoklod. De ha elengedted, tudsz neki szabadon örülni. Csak a szabad emberek képesek alkotni, és örülni az alkotásaiknak. Az alkotás maga a tökéletes isteni szabadság. Ebben éljük meg, hogy egy alkotó Isten alkotásai vagyunk. A teremtés az alkotás folyamatának a részévé válni. Minden alkotásban én magam is alakulok, így légyegében az alkotásom is megalkot engem. Alkotás bármi lehet. Bármi, amit megalkottam, ami eddig nem volt. Amit megteremtettem. Egy finom étel. Egy fotó. Egy szöveg. Egy mondat. De alkotása vagyok a szerelmesemnek és ő is az alkotásom. A szerelem alkotása a gyermek. Az anyaság. Az apaság. Az alkotás felszabadító folyamat. De csak akkor, ha nem birtoklom, amit megalkottam. Mert minden alkotás önállósággal rendelkezik. Ahogyan én magam is Isten alkotásaként. Életre-kelek. Az alkotásaimnak életük van. Ezért szeretek írni. Aki olvassa szavaimat, szavaim valamit létrehoznak benne, ami eddig nem volt ott. Egy másik gondolatot szül. Érzelmeket ébreszt. Ötleteket eredményez. A szó teremt. Ahogyan a mozdulatok is. Alkoss, mert az alkotás szabaddá tesz. És amikor megalkottál valamit, engedd szabadon.

Miben élhetnéd meg, hogy képes vagy alkotni? Ha számba veszed mindazt, ami neked fontos, mi az, amit az alkotásodként tudsz szemlélni? Gyönyörködj benne. Az alkotásunk egy rész önmagunkból, aminek önálló élete lett. Örülj neki.

design: Farczádi Ali

Szerző: Szikaszi Szabolcs