ÚJ IKE ÉNEKESKÖNYV – KÉSZÜLŐBEN

máj 14, 2019 | Aktuális, Beszámolók

ÚJ IKE ÉNEKESKÖNYV – KÉSZÜLŐBEN

Parajd, 2019. május 6–8.; érkezés, ismerős és kevésbé ismerős arcok, néhány szó, egy kávé, hangszerek, hangfalak, szerelés; jó helyen vagyunk, azokkal együtt, akikkel húsz éve többé-kevésbé azonos dalokat játszunk; néhányan együtt a teológián, aztán külön-külön a magunk szolgálati helyén; Mészáros Lehel Bántó Tamás Szilveszterrel, Dénes Előd velem, majd Hajdú Lórival, Banga Gáspár a Sófárral, közös élmények, zenei találkozások; a csapatból Jakab István hiányzik, aki a jelenkor ifjúsági zenésze.

Az első beszélgetésben mindenki feltár egy darabot a zenével való találkozásából. Megható történetek, azonnal érezzük, nem véletlenül vagyunk együtt; áhitat, közös zenélés, megszólalnak a régi Magvető dalok: „Szemeimet a hegyekre emelem, honnan jön az én segítségem?”  Előkerülnek a 20 éves IKE énekeskönyvek, spirálos, barna, a piros és a zöld; végül a jelenkor, Csillagpontos daloskönyv, más magyarországi és alternatív kiadványok; válogatunk, majd zenélünk; teljes mértékben egyetértünk abban, hogy a zene az ifjúsági munka számára olyan, mint a testnek a vérkeringés. Az Istent dicsérő ének imádság, erőforrás, összekötő erő, kapcsolatot teremt, ráhangol, örömmel tölt el, hálára vagy bűnbánatra alkalmas, megvan benne a Magasabb fele való fordulásnak a lehetősége. 

Milyen legyen az új énekeskönyv? Istennek hála, velünk van Vilmos Lukács István is; kiegészíti a zenétől átszellemült gondolatainkat; felvázolja egy új énekesköny vízióját: bővíthető, generációkon átívelő, online applikációk, saját youtube csatorna hozzá, karaoké; majd zenélünk; mintha mindig együtt zenéltünk volna. „Mily gyönyörűség, íme lásd, amikor az atyafiak együtt muzsikálnak” – nem egyszerűen énekeljük, hanem átéljük; az újabbakat is: „Meghívtál, hogy vízre lépjek…” – csendül fel, és érezzük, hogy arra, amit végzünk, meghívásunk van, elhívásunk van.

„Olyan gyülekezetről álmodom, amely zenei tudásával széppé teszi az istentiszteletet” – írja John Stott egyik írásában. Mi egy új IKE énekeskönyvet álmodtunk meg, terveztünk el. Ha Isten is úgy akarja és élünk, a 2020-as Válts irányt! IKE Fesztiválon újra együtt muzsikálva mutathatjuk be, veletek éneklünk, és nektek; az Úr dicsőségére!

Szerző: Ruszka Sándor