UNIFY – AHOL A HIT ÖSSZEHOZZ BENNÜNKET

márc 8, 2018 | Aktuális, Beszámolók

UNIFY – AHOL A HIT ÖSSZEHOZZ BENNÜNKET

„Lehet, hogy különbözőek vagyunk, de a lelkünk mélyén ugyanazt a nyelvet beszéljük.” Ez az idézet jellemzi talán a legjobban azt a negyedik alkalommal megszervezett eseményt, melynek Kolozsvár adott otthont március elseje és negyedike között. Európa különböző pontjairól érkeztek emberek, hogy együtt vegyenek részt a Unify nevű konferencián, mely minden második évben kerül megrendezésre más-más országban. Az esemény olyan keresztyének találkozója, akik aktívan tevékenykednek a helyi ifjúsági keresztyén egyesületekben, amelynek fő célja: egy közösségbe gyűjteni azokat a fiatalokat, kik hisznek Istenben, illetve az, hogy az Ő országát terjesszék közöttük.

Idén az Erdélyi IKE volt a vendéglátója a Called to Serve, azaz Szolgálatra hívatva témájú konferenciának, mely lehetőséget biztosított arra, hogy a különböző nemzetiségű és kultúrájú résztvevők megosszák egymással tapasztalatukat, különböző módszereket csenjenek el egymástól és színes színvonalú előadásokon, képzéseken és beszélgetéseken vehessenek részt, illetve baráti légkörben dicsőíthessék Istent. A nap áhitattal és kis beszélgetéssel kezdődött, melyet jókedvű éneklés és tanulságos képzések követtek, mindezt pedig egy közös ima zárta.

Résztvevőként és a logisztikai csapat tagjaként érdekes élményben volt részünk, hisz mindkét oldalról megtapasztalhattuk az eseményt. Bár egy nemzetközi találkozót nem könnyű megszervezni, illetve menet közben koordinálni, hisz sokszor fáradtan és görcsösen tekintettünk körbe, hogy negyedjére is meggyőződjünk, minden a helyén van, mindez megérte a legváratlanabb pillanatban érkező egyszerű köszönömért és kedves mosolyért a vendégek részéről, akik meglepő nyitottsággal és jókedvvel fordultak nem csak egymás fele, de mifelénk is. Különös volt megfigyelni, hogy a 92 résztvevő nagyja, annak ellenére, hogy nem ismerte egymást, állandóan új személyek társaságát kereste, bátran igyekezett új kötelékeket kialakítani és nem utolsó sorban őszintén, nyitott szívvel figyelni és meghallgatni felebarátukat. Kiscsoportos beszélgetéseink során nemcsak egymással ismerkedtünk, hanem az egyesületeket érintő problémákat is megosztottuk, hogy egymást segítve közösen találjunk rá megoldást. A közös vonásoknak, egyazon szerevezeten belül való tevékenykedésnek, a végtelenül jó hangulatnak és nagy mértékű nyitottságnak hála, a hosszú hétvége alatt rengeteg régi ismerős talált egymásra, új barátság köttetet és új élményekben részesültünk.

A Unifyról sok minden elmondható, órákig ecsetelhetnénk a képzések hasznosságát, a tanult módszereket, a jól összeállított program előnyeit, és bár ezek mind említésre méltóak, én nem ezt emelném ki. Az angol unify szó egyesítést jelent, és ebben a pár napban jó volt látni azt, hogy kultúrától, anyanyelvtől, külcsíntől függetlenül létezik legalább egy közös vonás, mely hihetetlen erővel egyesíti a különböző nemzeteket, hisz lelkünk mélyén valóban ugyanazt a nyelvet, a hit nyelvét beszéljük.

Szerző: Hatházi Evelin-Timea