Ünnepi készülődés – másként

jan 6, 2021 | Beszámolók

Ünnepi készülődés – másként

A tavalyi év, mint annyi mindenben, az ünnepi készülődés szempontjából is mást hozott, mint amihez szokva voltunk. Lehet, hogy ünneplésünk idén szerényebb és kisebb volt, kevésbé csillogó, de talán ez rámutatott arra, amit legbelül mindig is tudtunk: hogy karácsonykor sem a látszat számít igazán, hanem az együtt eltöltött idő. Tudtuk, hogy IKE-seinkkel nem lesz lehetőségünk ugyanúgy ünnepelni, készülődni, ahogy eddig: nem lesz közös adventi koszorú készítés az IKE irodán, nem lesz közös karácsonyfadíszítés, és nem lesz Várom az Urat Adventi Keresztyén Zenefesztivál sem, ami sokunk számára az ünnepre való ráhangolódás kezdetét jelentette. Ugyanakkor biztosak voltunk abban, hogy minden önkéntesünkre ráfér egy-egy apró kedvesség, ezért november-december folyamán négy meglepetéssel is készültünk számukra.

A személyes találkozások ugyan elmaradtak, de azt nem szerettük volna, ha a közös adventi koszorú készítésre nem kerülne sor, ezért egy online alkalmat terveztünk, ahol mindenki elkészítheti a kicsit saját, kicsit IKE-s alkotását. Az eseményre jelentkező 37 önkéntesnek postán gyertyákat, szárított citruskarikákat, csillagánizst, fahéjrudakat és egyéb dekorkellékeket küldtünk, és november 26-án este egy jó hangulatú online beszélgetésben közösen alkottuk meg az adventi koszorúkat. A másik novemberi meglepetésünket 200 IKE-sünknek küldtük el postán, akiknek idén ugyan nem sok lehetőségük volt önkénteskedni, de tudjuk, hogy figyelemmel követik az IKE tevékenységeit. Egy olyan igés adventi naptárral készültünk számukra, ami december 1-től 24-ig a Szeretethimnusz szavaival hangol az ünnepre. December során online mézeskalácssütő műhelyt tartottunk 20 IKE-s részvételével. A mézeskalácssütés rejtelmeibe Mihály Ágnes székelyudvarhelyi cukrász, az Ágnescake vállalkozás alapítója vezetett be minket. A jelentkezők, akárcsak a koszorúkészítés alkalmával, postán ismét kaptak néhány hozzávalót: IKE-s sütikiszúró formát, mézeskalács-fűszert, díszítéshez szükséges kellékeket. A december 15-i sütés egy jó hangulatú online alkalom volt, mindenki házát belengte a karácsony-illat; csodaszép és finom sütemények készültek. Az adventi naptárhoz hasonlóan decemberre is tartogattunk meglepetésküldeményt az IKE-seknek: mivel közösen nem tudtunk fát díszíteni, ezért minden önkéntesünk karácsonyfájához hozzátettünk valamit. Egy-egy képeslapot küldtünk el nekik, amely egy IKE-s fa gömböt rejtett – így kívántunk nekik és szeretteiknek áldott, békés karácsonyt.

Bízunk abban, hogy sikerül az ünnepi örömüzenetből megőrizni annyit, hogy végigkísérjen bennünket az elkövetkezendő 12 hónap folyamán. Nem tudjuk, hogy milyen kihívásokat tartogat számunkra az új év, de hisszük, hogy minden örömünkben és megpróbáltatásunkban velünk van Isten, hiszen tudjuk, hogy „Mindeddig megsegített minket az Úr.” (1Sám 7,12)

Köszönet a fotókért Kürti Tündinek és Aknai Szilárdnak!

Szerző: Buksa Emese