22. Várom az Urat Adventi Keresztyén Zenefesztivál

dec 19, 2023 | Programok, Aktuális, Beszámolók

22. Várom az Urat Adventi Keresztyén Zenefesztivál

Közös adventi várakozásra buzdított a Várom az Urat Adventi Keresztyén Zenefesztivál Kolozsváron, amelyet idén huszonkettedik alkalommal szerveztek meg az Auditorium Maximum teremében december 9-én. A hangulatot a Musichorum énekkar, a KEL-zenecsoport, a Pr4ise, illetve Dobner Illés zenekara biztosította, éneklésre, dicsőítésre biztatva a közönséget. Az Erdélyi Református Egyházkerület Ifjúsági Szövetsége, az IKE által szervezett rendezvény keretén belül adventi vásárra és tombolahúzásra is sor került.  

Az esemény partnere a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Kara, amelynek képviseletében Dr. Miklós Noémi dékánhelyettes köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően a Kolozsvári Egyházmegye részéről Oroszhegyi Attila Zsolt RORLÉSZ-elnök szólt az ünneplőkhöz: „Az adventi készülődésben néha elvész a lényeg, éppen ezért meg kéne állni és elcsendesedni; örülni annak, hogy az, akit várunk, s egyszer láthatóan is itt lesz közöttünk, itt van láthatatlanul, átjárva bennünket.” 

„Az elmúlt évek során sok változáson ment keresztül a rendezvény, de a központi eleme, a zenében, a közösségben való várakozás megmaradt” – mondta el Tussay Szilárd, az Erdélyi Református Egyházkerület missziói, külügyi és diakóniai referense. Hozzátette, mint ahogyan a karácsonyfát is a gömbök sokasága teszik széppé, úgy a református egyházunk várakozása sem lehet csupán egyéni várakozás, együtt, közösségben kell történnie, hogy az valóban teljes legyen. 

Az este folytatásában Ruszka Sándor, az erdélyi IKE elnöke a Thess 5, 14 versét olvasva hirdette Isten igéjét: „Intsétek a rendetleneket!” Advent ugyanis a rendteremtés ideje, és ez nem csak a környezetünkre, de főleg a lelkünkre vonatkozik – hangsúlyozta. Hiszen nagyon sokszor rendbehozzuk környezetünket, de megtesszük-e ezt magunkkal? Figyelünk-e arra, hogy a testünk a szentlélek temploma legyen? A lelkipásztor kiemelte, adventben különösen fontos a szívünk ritmusára figyelni, helyrehozni azt, hogy az „krisztusi ritmusra lüktessen.” 

„Advent tele van jelekkel, amelyek ízlelhető, tapintható, érzékelhető, illatozható közelségbe hozzák a mennyei valóságot” – fogalmazott köszöntő beszédében Apetroae Lucas-Matteo, az erdélyi IKE ügyvezető igazgatója. Ha nyitott szívvel járunk, a megváltás üzenetét bárhol felfedezhetjük ezekben a napokban, tette hozzá, a gyertyák egyre erősödő fényeiben pedig mindinkább megérezhetjük a megváltó Jézus jelenlétét.  

Az est első fellépője a Musichorum énekkar volt, amely a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Karának kórusa már 2005 óta. Az énekkart Fábián Apolka vezényelte. A folytatásban a Kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség zenecsoportjának adventi műsorát hallgatta meg az Auditorium Maximumban összegyűlt közönség. A KEL-zenecsoport közel 30 éve alakult, tagjai pedig lelkes egyetemisták, akik zenéjük által szeretnének kapcsok lenni Isten és az ifjúság között – hangzott el. Őket a Pr4ise zenekar követte, akik másfél hónapja alakultak csupán, de zenéjük által annál nagyobb lelkesedéssel és energiával buzdították a hallgatóságot, hogy közelebb kerüljenek Istenhez. Az est utolsó fellépője pedig Dobner Illés és zenekara volt; Dobner Illés számos zenei formációban megfordult már, több albumot is magáénak tudhat, amelyek dalait a Várom az Urat lelkes hallgatóinak is előadott, közös éneklésre buzdítva őket.  

A Várom az Urat Adventi Keresztyén Zenefesztivál szervezői közösségi összefogásra buzdították a résztvevőket, a kihelyezett perselyekben Boros Olivér kórházi kezelésének megsegítésére gyűjtöttek, illetve a tombolán befolyt összeget is erre szánták. 

Szerző: Pilbáth Kincső