FIKE szabadegyetem

okt 5, 2021 | Beszámolók, FIKE

FIKE szabadegyetem

FIKE szabadegyetem. Zsobok. Csábítás. Reggeli csendesség. Esti játékok és hosszúra nyúló beszélgetések. Műhelyek a függőségekről Bartha Zsolttal, képi csábításról Furó Félixszel, párkapcsolatról Gede Csongorral és feleségével, Adéllal, imaginatív ima Szomor Abigéllel. Zenés irodalmi est, versek a szerelemről, ami azért mégiscsak egészen más.  Visky István előadásai a külső és belső csábításról, a férfi és nő kapcsolatáról, a tűz és víz egyesülésekor létrejött teljességről, a shamayim-ról, majd ennek a teljességnek a megszakadásáról, az űrről kettőjük között, a zűrről , amit ez okoz, és az Úrról, aki még ebben is tud, akinek ebben jelen is kell lenni. Férfiak és nők kimondott és kimondatlan kapcsolata. Válaszok a nagy kérdésekre, még nagyobb kérdések a kapott válaszokra, és ezeknek a megvitatása egy kerekasztal-beszélgetésen. Varjúvárhoz kirándulással egybekötött kreatív bibliaolvasás. Érzések, kifejezve képekben vagy néhány szóban, haikukban. Visky Ábel filmje, Mesék a zárkából, majd beszélgetés a rendezővel a filmről, a színészetről, az emberekről.

Rengeteg érzés, gondolat keringett bennünk azokban a napokban: volt, amit István az előadásai során vágott a fejünkhöz, hiszen egyedül nem jöttünk rá, volt, amit nekünk kellett egymásnak, vagy akár saját magunknak kimondani, és olyan is, amihez elég volt egy összenézés. Vasárnap délelőtt Barta István zsoboki lelkész egy-egy mondatában is az előző napok gondolatai, egymás közt elhangzott szavaink köszöntek vissza, Isten ezáltal is éreztette, tudatta velünk, hogy ott volt, hallotta még a hangosan ki nem mondott gondolatokat is.

Intenzív hosszúhétvége volt mindenféle szempontból, tele jókedvvel, vidámsággal, játékkal, mély beszélgetésekkel, de ugyanakkor helye volt az elcsendesedésnek, dicsőítésnek, imádságnak, olykor az elérzékenyülésnek is. Ennek a szépen ívelő folyamatnak, ami ott lezajlott, mindannyian egy kicsit a formálói voltunk, egyen-egyenként saját magunkat is beletéve, eközben végig egy közösség részeként.

Szerző: Dávid Anna